27 augusti 2006

Vad jag hade tänkt ...

Ofta har jag redan före helgen tänkt ut och planerat lördagen och söndagens aktiviteter. Allt som jag inte hinner under veckan tänker jag att jag ska hinna under helgen.

Varje söndag sitter jag där och känner mig misslyckad för att jag inte gjort ett enda dugg av vad jag förutsatt mig att göra.

Hur korkat är inte det?

I eftermiddags satt jag mig ned och funderade ut vad jag faktiskt lyckats med under helgen istället. Det blev genast mycket trevligare:

Jag och Gammelbästisen lyckades med tre kulinariska middagar. Vi lyckades också att hitta fyra roliga kokböcker på Världmetropolens bästa loppis. Jag lyckades plantera tre blomlådor med höstblommor. Jag lyckades införskaffa mig en ny mobiltelefon och lära mig hur den fungerar. Jag lyckades med att skjutsa och hämta sjuåringen i tid till hans klasskompis kalas. Jag lyckades laga lunch två dagar i rad. Jag lyckades med att dricka några goda glas vin. Dessutom hann jag med ett bröstkalas för första gången i mitt liv.

Min nya lilla mobil i en av mina höstplanteringar. Bilden ÄR arrangerad.

Vad lyckades jag inte med den här helgen? Hm ... jag klippte aldrig häcken och rensade inte alla rabatter från ogräs, jag plockade aldrig in mina äpplen och kokade inte äppelmos och jag läste aldrig den där boken som jag borde läsa för att det är bra för jobbet.

Grenarna dignar av äpplen och trädet behöver hjälp!

Vår häck behöver en frisör!

25 augusti 2006

Korvvulkan och kladdkaka

Under sommarlovet levde vi utan datorer, dvd-spelare och videoapparater. Plötsligt blev barnen tvugna att hitta på andra saker än att sätta sig vid elektroniska apparater. Av någon märklig anledning hamnade de ofta i köket. Här är en av sommarens mer märkliga anrättningar ... en korvvulkan!
Potatismoset är vulkanen, korvbitarna är lavastenar, ketchupen är varm lava och äppelbitarna är större lavastenar från Australien, enligt kocken.

Kladdkaka med grädde, jordgubbar och bananer. Mmm ... den här smakar jag gärna på igen. Tyvärr tappade denna kock intresset efter första gången.

I morse hittade jag en gammal våg i källaren på jobbet. Den visade ju helt fel. Hm ...

21 augusti 2006

Skolstart


Idag var det skolstart här i Världsmetropolen. Mitt yngsta barn började första klass.

Hm, det betyder att jag inte är småbarnsmamma längre. Fort var det gjort!

Det är värst vad tiden går snabbt nuförtiden. Jag hinner inte riktigt med i svängarna.

20 augusti 2006

Bloggpicknick!

Så här såg vi ut under champagnedrickningen i eftermiddags!
Eftersom det är Gammelbästisen som har tagit bilden så är jag faktiskt med här bland de andra. Ni som vet var: ssccchhh!

Dom här var där:
Stationsvakt
Bästisgrannen
Lotten
Christer
Otroligt rimligt
Julia
Anna
Sally Klee
Kista Chic

16 augusti 2006

De sju frågorna

Ja, jag faller för Gammelbästisens frågor!

1. Min mamma …
kunde rita, var nog den snällaste mamman i universum, kunde baka bullar, tog hand om alla andra barn i området och bakade bröd på fredagarna, när jag kom med alla mina lagkompisar efter träningen. Hon var helt enkelt en yrkesarbetande bullmamma. Som dog i cancer redan 1989.
2. Min mormor …
var ännu snällare än min mamma. Hon födde sex barn och genomled två missfall. När jag tänker på änglar, ser jag min mormor framför mig. Mormor luktade alltid gott och hade världens längsta hår uppsatt i knut. Jag och min kusiner brukade be henne släppa ut håret ibland. Det gick ända ned till knävecken, tyckte vi. Tillsammans med henne fick man hjälpa till att laga mat, diska och städa. Det var riktig lycka det. Hon dog även hon ganska ung, fast av "svagt hjärta".
3. Min morfar …
var kyrkoherde. Jag var lite rädd för honom för att ... ja, för att han var en man av sin tid. Han åt fil med pressad vitlök på varje morgon och körde bil konstant för fort. (Tävlade på grusvägar – körde någon om honom, körde han ikapp denne och körde om.) På sin fritid målade han. Han hade en egen ateljé i sitt hus där vi barnbarn INTE fick gå in och störa. Om vi hade tur kunde vi bli inbjudna på en titt. Utanför sin ateljé hade han buntar av tidningar som han samlade på för att sedan leta fram intressanta artiklar i för att klippa ut.
4. Min pappa …
är en f.d. arbetsnarkoman, numera livsnjutare (Gammelbästisen säger att det heter sybarit) som hjälper mig med golvläggning, husmålning och kompostgrävning. Han är en mycket duktig pistolskytt och skidåkare, numera även skicklig fiskare. Självlärd byggare, stolt över de fem hus i olika storlekar som han har byggt med sina egna händer. Stolt hundägare till fru Karlsson.
5. Min farmor …
var tornedaling med en tuff uppväxt bakom sig – hon var ett av nio syskon. En gång berättade hon hur hon hade fyllt sina skor med halm för att hålla värmen om fötterna. Hon lagade god mat och goda kakor utan recept och gnällde aldrig någonsin, inte ens när hon fick båda sina ben amputerade. Hon hade egen caférörelse i Umeå och varken rökte eller drack ... och blev 89 år.
6. Min farfar …
lärde jag aldrig känna, han dog av leukemi när min pappa var 2 år. Han var åkare med egen häst, och körde t.ex. ut grus ... om folk ville att han skulle köra ut grus. Hästen hette Brunte. Ibland jobbade han som andrekust åt brandkåren i Piteå.
7. Jag ...
är en galen vindrickare med ett numera arsenik- och kreosotfritt hus! Nu vill jag måla, spela basket och dessutom lära mig att spela golf.

12 augusti 2006

Målning

Solen skiner, himlen är blå ...

I dag är det den stora målardagen. Gammelbästisens 500 kvadratmeter ytterpanel ska målas lökgul.

Det målas, äts chili con carne, dricks lite öl och pratas. Tänk att det kan vara så kul att måla. Dags att koka kaffe.




Alla hjälper till - stora och små.

Nu är klockan 17.25.

Hela dagen har det målats. Nu finns det färg på ytterväggar, dörrhandtag, köksgolv, kranar, toalettsitsar m.m.





Den lökgula färgen återfinns även på kläder, i hår, på armar och ben. Själv lyckades jag bli fastmålad i stegen. Det blev ganska kladdigt när jag målade. När jag skulle ned satt armen fast i ena steget.


En härlig fot att rengöra senare ikväll.
Gammelbästisen har snyggaste stilen som vanligt när hon jobbar.

10 augusti 2006

Saftkok



Efter middagen hade jag tänkt gå över till Gammelbästisen för att kolla läget. När jag kom hem efter första dagen på jobbet stod det nämligen en soffa på trottoaren.

Men förvirrad som jag kan bli började jag plocka in mina vinbär istället. De såg en aning ledsna ut där de satt i klasar. Jag har inte plockat in mina bär på fyra år så jag skyller det på hettan.

Det blev några liter röda vinbär, 20 hallon och några liter svarta vinbär.

Min andra granne, som hade plockat in sina bär för flera veckor sedan, hastade in för att hämta sin bärkokbok. Jag hade inte riktigt koll på hur mycket det skulle vara av allting om mina, något övermogna, bär skulle förvandlas till saft.


Hela kvällen har gått åt till att koka saft och att städa upp. Efter tre timmar vid spisen såg det ut som ett slagfält. Det var röda stänk i hela köket och mina händer såg ... blodiga ut.

Men saft blev det. Fem liter ...

09 augusti 2006

Vyer

Så här på min sista semesterdag, sittandes i Gammelbästisens vardagsrum, tänker jag tillbaka på den härliga sommaren som varit.

Vy från stugan. Här finns det gädda!

Vy från vackra Sverige. Här finns också gädda!

Vy från trädgården. I det här paketet hoppas jag att det inte ligger någon gädda!

08 augusti 2006

Tillbaka i Världsmetropolen

Från att ha levt med trådlöst nätverk i två månader hamnade jag i ett trassel av trådar under semestern. Det var inte trådlöst utan ... hm ... löst med trådar. Till slut gav jag upp och levde datorfritt i flera veckor uppe i Norrland. Det gick det med.

Städning, tvätt, uppackning, utrensning ... vi är tillbaka i Världsmetropolen. Livet börjar så sakta återgå till det normala.

Tvätt, utrensning, uppackning och städning ... oj, vad roligt?