18 januari 2007

Matblogg

När jag var yngre var jag inte ett dugg intresserad av att laga mat.

Jag hade en mamma som lagade jättebra mat, en farmor som hade recepten i huvudet och Gammelbästisens mamma som lagade gourmétmat.

Jag behövde inte laga mat och det var sällan som någon frågade om jag ville hjälpa till. Däremot gillade alla att servera mig mat för:

-Hon är ju så duktig på att äta!

Ja, duktig på att äta har jag alltid varit. Jag älskar mat.

När jag flyttade hemifrån blev jag tvungen att lära mig att laga mat till mig själv.

Det var ofantligt tråkigt, men efter ett tag kunde jag till och med variera mig. Tyvärr smakade all mat mexikansk tacokrydda. Det spelade ingen roll om jag lagade köttfärssås, fisk eller kyckling. All min mat smakade likadant.

Jag genomgick en smärre kris. Skulle jag bli som min mamma och hennes väninnor?

De o:ade och ah:ade över maten hos varandra och det slutade alltid med att min mamma (som var fröken) stencilerade upp matrecept, på spritdupliceringsapparaten, till alla i syjuntan. Recepten luktade gott och bokstäverna var lila.

Det nostalgiska minnet av recept fick mig att gå in i ett nytt skede i livet, jag började samla på recept.

Så fort jag ätit någonting gott hos en kompis bad jag om receptet.

Här är ett av de recept som jag har använt mig av i snart 15 år. Jag blev bjuden på denna paj hos min kompis Eva. Det var inte bara den trevliga festen, de många glasen vin och de snygga grabbarna som gjorde att pajen smakade gott.

Receptet har stått sig under alla år. Nuförtiden kan jag till och med variera pajen en aning. Har prövat med olika ostsorter (västerbotten är fin), olika gräddsorter och ibland har jag slängt i lite skinka eller broccoli. Allt funkar!

"Bästa ostpajen"

80 gram milda eller margarin (inte smör, men fråga mig inte varför)
1 ägg
3 dl mjöl
2 msk mjölk
1 nypa salt

Knåda ihop dessa ingredienser snabbt. Tryck ut degen i en rätt stor (rund) pajform. Det är svårt att misslyckas med denna deg.

Riv 4 hg ost (gärna grevé)
3 dl vispgrädde eller kaffegrädde
3 ägg
1/2 tsk salt
lite peppar

Blanda ihop denna röra och lägg i pajskalet.

Grädda i ca 25 minuter i 200*

Servera med en god sallad till.

Pajen brukar räcka till 4-6 personer beroende på hur hungriga man är. När Skotten ska äta får vi baka två.

Det är tur att man genomgår smärre kriser ibland och att man har matlagande kompisar.

Tack Eva.

17 Comments:

Blogger Lotten Bergman said...

Men vanudå, finns det verkligen recept som rekommenderar Milda framför SMÖR?

Hallå alla matlagare, ur kommer sig detta?

18 januari, 2007 22:36  
Blogger Lotten Bergman said...

Hhhhhur kommer sig detta?

(Jag tror att mina tangenter är utslitna.)

18 januari, 2007 22:36  
Blogger bästisgrannen said...

Jag har ingen aning om varför det ska vara Milda. Kan det vara för att den liksom är mjukare?

En gång prövade jag med smör och pajdegen blev konstig.Kanske hade jag druckit för mycket vin?

18 januari, 2007 22:42  
Anonymous Anonym said...

Jag som känner mig trött och ska sova snart och läser matblogg hos dig och blir HUNGRIG!!!! Jag tror jag gör den dära i morgon istället... Jag är sugen att tappa lite oliver och grönt i smeten..

18 januari, 2007 23:13  
Anonymous Anonym said...

Jag använder SMÖR. *svamlar*

18 januari, 2007 23:14  
Blogger Sara Ödmark said...

Vad skönt att hitta ett ENKELT pajrecept... Och vegetariskt och allt. Ska jag prova nån gång!

18 januari, 2007 23:33  
Blogger Louise said...

Ojojoj, jag är varken duktig på att laga mat eller på att äta. Hur överlever jag egentligen?

18 januari, 2007 23:41  
Blogger Ica said...

Hm, jag har samma problem. Allt smakar samma sak. Kanske kan bero på att man äter samma sak, men jag vet inte. Matlagning är så inibombens tråkigt så... hua.

Tänkte bara knalla in och säga att jag är glad för din skull att du får ditt favvoväder såhär på fredagen och allt. Massa snö!! (USCH!)

19 januari, 2007 10:32  
Blogger bästisgrannen said...

Anne-maj - Du kommer inte att bli besviken om du gör ostpajen. Den är jättegod. Oliver låter ju jättegott.

Saom - Jag som blivit något bättre i köket gillar det här receptet för att det är så enkelt. När allt smakade tacokrydda blev det här min räddning:)

19 januari, 2007 13:37  
Blogger bästisgrannen said...

Louise - Pröva med västerbottenost:) Jag vet ju att det inte hjälper, men den osten ger SMAK.

Ica - Jag tänkte på dig i morse när jag vaknade och snön vräkte ner. Jag kom så långt att jag blev orolig att du skulle ut och cykla:) När det är snö ska man INTE cykla:)

wv: wviuooj (så låter man när man ramlar av cykeln i snöovädret).

19 januari, 2007 13:48  
Blogger Ica said...

Men ibland måste man ut och cykla. Det är så seeeegt att promenera överallt. Buss är emot mina principer. Men för att inte tala om hur mycket jäkla snö det är nu. Jag fick snö innanför mina nya gummistövlar när jag precis var ute och byggde en snögubbe. Men han blev fin.

20 januari, 2007 23:47  
Blogger bästisgrannen said...

Ica - när det är så mycket snö som det är nu kan jag också känna visst motstånd till denna nederbörd. Jag har skottat halva garageuppfarten, sedan orkade jag inte mer. Nu har jag tagit en kaffepaus. Tyvärr måste jag skotta bort resten i eftermiddag.

21 januari, 2007 12:31  
Blogger Ica said...

Där ser du. Det är en smula roande: alla ni som förespråkar snö och hyllar den märker sedan att den inte för med sig mycket positivt. Jo, min hund tycker det är roligt, och jag gillar se henne glad. Men nu, när man bor utan hund, när snögubben är översnöad, när man till och med blir blöt om knäna ute, när man mentalt får sikta in sig på att spendera många timmar gående kommande tiden och när man får ryggskott av att skotta, då är det banne mig inget positivt med skiten.
Igår var jag såpass lack att jag försökte kasta hårda snöbollar på snön. Men tjusningen dog lite när jag insåg vad jag höll på med.

21 januari, 2007 21:59  
Blogger bästisgrannen said...

Ica - :)

21 januari, 2007 23:02  
Blogger Ica said...

Äsch, man kan ju inte vara på tok för bright hela tiden. Idag ändrade jag taktik och sparkade på snön istället. Det slutade med att jag fick tio kilo puder rakt in i näsan och under tröjan. Snön fightas verkligen tillbaka. Gaah

22 januari, 2007 14:07  
Anonymous Anonym said...

Tusen tack för orden hos mig & brudarna. Jag blev innerligt jätteglad.

Tittade på receptet, testa att byta osten mot Västerbottensost & lägg i hela körsbärstomater MUMMA, ska nog testa dtt recept för nu blev jag hungrig :-)

/Lisa & mastiffer

23 januari, 2007 19:17  
Anonymous Anonym said...

Kul med ett recept som jag kan prova

03 februari, 2007 09:21  

Skicka en kommentar

<< Home